Nieuws

22-06-15

Voorzie gebouwen van het juiste energielabel en voorkom hiermee boetes!


Vanaf 1 juli 2015 worden er verschillende wetten omtrent het energielabel van utiliteitsgebouwen aangescherpt. Huidige wetten blijven bestaan maar worden aangepast en strenger gecontroleerd. Een juist energielabel is dus noodzaak. Maar wat verandert er precies vanaf 1 juli?

Publieke overheidsgebouwen

Publieke overheidsgebouwen vanaf 500 m² zijn nu al verplicht een energielabel zichtbaar op te hangen. Vanaf 1 juli 2015 moeten ook alle publieke overheidsgebouwen vanaf 250 m²  worden voorzien van een energielabel en deze tonen bij de voordeur.

Handhaving energielabel

Een andere grotere verandering is de handhaving van het energielabel door de overheid. De Eerste en Tweede Kamer hebben ingestemd met de gewijzigde woningwet. Dat betekent dat het energielabel voor utiliteitsgebouwen vanaf 1 juli 2015 wordt gehandhaafd. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ziet toe op de naleving van de nieuwe regels.

Boete

Vanaf 1 juli 2015 kan de ILT een bestuurlijke boete opleggen bij het niet naleven van de energielabelplicht. Dit betekent dat de ILT controleert of het energielabel is overhandigd bij de verkoop, een nieuwe verhuur of de oplevering van een gebouw. De verkoper riskeert anders een boete die kan oplopen tot € 20.250,-. Vanaf 1 januari 2015 is het verplicht om als woningeigenaar een definitief energielabel te overhandigen bij verkoop of verhuur. Sinds kort zijn er zelfs notarissen die weigeren een bedrijfsmatig goed te transporteren als er geen energielabel is uitgereikt.  

Synorga is een gecertificeerd EPA-adviseur en kan utiliteitsgebouwen van een juist energielabel voorzien. Door de nieuwe regels en forse boetes verwacht Synorga, na 1 juli, een enorme stijging van de vraag naar energieadviseurs. Wilt u uw gebouw op tijd laten labelen? Inventariseer dan nu alvast welke gebouwen er gelabeld moeten worden en neem zo spoedig mogelijk contact met ons op. 

 

Ga proactief met energiebesparing om, voorkom extra kosten! Bekijk: http://www.synorga.nl/energiebesparing

Techniek Nederland Interpolis Facilicom Groep