Nieuws

11-12-17

Urban Mining Collective, gebouwen van toen zijn materiaalbron voor nu


Synorga is partner van Elektroned, een proactief samenwerkingsverband van excellerende elektrotechnische bedrijven. Alle partners streven ernaar om op een innovatieve wijze bij te dragen aan bouwconcepten. Dat ons oog daarbij viel op het Urban Mining Collective is niet voor niets! Dit collectief van bouwpartners stuurt op het duurzaam ontmantelen (in plaats van ‘slopen’) van gebouwen, waardoor materialen opnieuw gebruikt kunnen worden.

Verbinding voor duurzaamheid

Het Urban Mining Collective (UMC) is een initiatief van New Horizon. Daarbij wordt de stad gebruikt als bron; het UMC verduurzaamt grondstoffen en materialen uit slooppanden door ze geschikt t maken voor hergebruik. De aangesloten partners (Stiho, Rexel, Elektroned, Knauf, Tetris, JLL, TGN, Rensa, Wavin, steenfabriek Douveren, de Ruttegroep, het NIBE en ABN AMRO) zijn allen gelieerd aan de bouw.

Ontmantelen van gebouwen betekent oogsten op economisch, sociaal en ecologisch vlak

Het slopen van gebouwen wordt door de huidige maatschappij gezien als een noodzakelijk kwaad en vaak een flinke kostenpost. Bovendien is het een risico en een verstoring van het renovatie-, transformatie- of ontwikkelingsproces. Volgens New Horizon kan dat anders. In het proces creëert UMC waarde uit de afvalstromen die bij herbouw en renovatie vrijkomen. Termen als ‘slopen’ en ‘afval’ bestaan in haar optiek niet; er wordt gesproken over ‘ontmantelen’ en ‘grondstoffen’. Het UMC ziet geen sloophout, zij ziet nieuwe kozijnen, dakkapellen, tafels en vloeren.

Van ontmantelen tot hoogwaardige eindproducten

Het UMC distribueert met behoud van waarde. Dit proces begint al ver voor de daadwerkelijke ontmanteling, zodat alles direct van de projectlocatie wordt afgevoerd naar de juiste bestemming. Grondstoffen die uit de bebouwde omgeving komen, worden deels verwerkt tot nieuwe bouwmaterialen, geschikt voor zowel renovatie- als nieuwbouwprojecten. Ook kunnen grondstoffen worden omgezet naar consumentengoederen of worden gebruikt in andere industriële toepassingen. Het UMC heeft een groot aantal afnemers gemobiliseerd om sloopafval dus om te zetten in waarde door er hoogwaardige eindproducten van te fabriceren. Partners van Elektroned, zoals Synorga, kunnen deze materialen (in overleg met de klant) weer verwerken tijdens hun installatieprojecten.

Ook interesse in het hergebruik van materialen? Neem dan contact op met onze duurzaamheidsspecialist Wessel Luijks via luijks@synorga.nl

Uneto-VNI ElektroNed EcoNed AvEPA Stap 5 Pinc Agro Centraal Beheer Achmea Avéro Achmea