Nieuws

21-03-18

Opnieuw tot leven brengen


Ruim 10 jaar geleden introduceerde minister Vogelaar het fenomeen revitalisering. Destijds werd het begrip gekoppeld aan het opknappen van aandachtwijken, ook wel probleemwijken genoemd. Door sociale klassen te mixen en sociale- en groenvoorzieningen te verbeteren, wilde men problemen oplossen, die veroorzaakt door werkloosheid, leefbaarheid en veiligheid. Groot succes bleef uit, maar inmiddels heeft het begrip revitalisering een nieuwe lading gekregen. Eenzelfde doel, maar gestoeld op een andere visie. Synorga is betrokken bij revitaliseringsprojecten en promoot ‘Opnieuw in leven brengen’.

Kijken we terug naar de probleemwijken van vroeger, dan is de conclusie dat sociale en object gebonden maatregelen niet leiden tot een betere leefomgeving. Het blijkt dat sociale problemen juist sterk samenhangen Item 2 Entree_naar_de_strafgevangenis_(het_poortgebouw),_gefotografeerd_vanuit_de_poort_in_het_Gerechtsgebouw_-_Rotterdam_-_20191154_-_RCEmet de manier waarop mensen zich door openbare ruimten bewegen en de ruimtelijke kwaliteiten van het stratenpatroon. Daarbij hebben wijken strategische plekken waar bijzondere gebouwen, zoals kerken, oude fabrieken of scholen staan.  Beeldbepalende elementen die de wijk een bijzonder karakter geven en veelal op de straat gericht zijn. Denk bijvoorbeeld aan Het Magazijn in Den Haag, de Christus Koningkerk in Hillegersberg of voormalig gevangeniscomplex de Tuin van Noord in Rotterdam.

Vanuit de revitaliseringsgedachte zien we steeds vaker aanvragen om dit soort karakteristieke gebouwen om te bouwen tot wooncomplexen. Bij de transformatie worden de positieve kwaliteiten zoveel mogelijk benut en de nieuwe bebouwing is gebaseerd op openheid; contact met de straat / stad. Op deze manier ontstaat er een natuurlijke betrokkenheid met wat er buiten de voordeur, op de straat en in de rest van de wijk gebeurt. Naast het revitaliseren van karakteristieke gebouwen in leefomgevingen, worden kantoorgebouwen ook steeds vaker geüpgraded.

Synorga is ketenpartner van diverse architecten en bouwbedrijven en werkt op projectbasis mee aan de revitalisering van diverse woonwijken. Van het vernieuwen of nieuw aanleggen van elektrische installaties tot het optimaliseren van energieverbruik, het opstellen van een verlichtingsplan of het opleveren van een centrale toegangscontrole of brandmeldinstallatie.

Interesse in onze dienstverlening? Neem dan contact op!

  2 IMG_4233 

Techniek Nederland ElektroNed EcoNed AvEPA Stap 5 Pinc Agro Centraal Beheer Achmea Avéro Achmea