Nieuws

06-03-18

SCIOS10 inspectie verzekeraars


Om brandschade en de gevolgen te beperken, verwezen verzekeraars tot nu toe naar een NEN 1010 of NEN 3140 keuring. Deze inspectiemethodieken zoomen echter beperkt in op het uiteindelijke brandrisico. Met de komst van SCIOS Scope10 wordt invulling gegeven aan de norm van brandverzekeraars; een specifieke inspectie op brandrisico’s bij elektra.

Voor alle duidelijkheid: de SCIOS Scope 10 vervangt NEN 3140-inspecties niet. De SCIOS Scope10 is gerelateerd aan de NTA 8220 richt zich op het beoordelen van elektrisch materieel op brandrisico. Daarbij wordt de inspectie gerelateerd aan de aard van het gebruik en de omgevingsfactoren. Naast elektrotechnische kennis vraagt dit ook andere vaardigheden van een inspecteur. Het analyseren van verschillende gebruiks- en omgevingsrisico’s maakt dele uit van deze inspectie.

De NTA 8220 is omarmd door de installatiebranche, verzekeraars en inspecteurs. Dit betekent dat elektra-inspecteurs èn brandverzekeraars dezelfde norm hanteren. Zakelijk verzekerden zoals gebouwgebruikers en vastgoedbeheerders weten nu exact waar ze aan toe zijn.

Ons kwaliteitssysteem en inspecteurs zijn SCIOS Scope 10 gecertificeerd en verrichten in heel Nederland NTA-8220 elektra-inspecties uit, conform SCIOS Scope 10.

Let op! Vanaf januari 2018 is de SCIOS Scope 10 inspectie verplicht bij het afsluiten of prolongeren van een verzekering. Voor risico’s zoals bedrijfscontinuïteit of werkgeversaansprakelijkheid blijft een verwijzing naar NEN 1010 of NEN 3140 ook relevant.

Uneto-VNI ElektroNed EcoNed AvEPA Stap 5 Pinc Agro Centraal Beheer Achmea Avéro Achmea