Nieuws

12-01-15

Van EVK naar SCIOS


Al meer dan 15 jaar was EVK-keurmerk “Criteria voor Toezicht” het keurmerk voor elektrotechnische inspecties. Hier is nu een einde aan gekomen. De nieuwe certificering voor NEN 3140 wordt ondergebracht bij de SCIOS.

SCIOS is een certificerende instantie voor inspectiebedrijven waaronder stookinstallaties. Na een lange periode van voorbereidend werk heeft de Raad voor Accreditatie de uitbreiding met E-inspecties volgens NEN 3140 erkend.

2015 is het jaar dat de certificering over zal gaan in SCIOS.

Wat verandert er in de nieuwe certificering?

Eigenlijk zijn de verandering niet zo groot. Uiteindelijk moet de organisatie beschikken over een handboek waarin de verantwoordelijkheden, bevoegdheden, opleidingen en hulpmiddelen goed zijn omschreven. De grote afwijking met de vorige EVK certificering was sterk gericht op de interne organisatie van het desbetreffende inspectiebedrijf. In de nieuwe SCIOS certificering ligt de nadruk meer op het inspectieproces en de kwaliteitseisen van de betreffende inspecteur. Dit heeft tot gevolg dat de inspecteur jaarlijks geaudit wordt en zijn uitgevoerde inspecties. Dit komt de kwaliteit van de inspectie meer ten goede. Een inspecteur dient ook minimaal aantal inspecties uit te voeren per jaar om in aanmerking te komen voor certificering.

Hoe zit het met de inspectie van arbeidsmiddelen?

De certificering voor inspectie van arbeidsmiddelen NEN 3140 is nieuw in het SCIOS-systeem. Net als bij de inspectie voor installaties dient ook in deze certificering de inspecteur een minimaal aantal arbeidsmiddelen gekeurd te hebben om in aanmerking te komen voor inspectie.

Techniek Nederland Interpolis Facilicom Groep